Kanapé és lakberendezés

Kanapé és lakberendezés

Akciós kanapéinkait ide kattintva tekintheti meg!

A lakberendezés napjainkban egyre nagyobb teret nyer és szerencsére sokan rá is jöttek, hogy ez nem csak a dekoráció milyenségére vonatkozik, hanem bizony a praktikusságra is. Először is el kell dönteni, hogy milyen stílusban szeretnénk berendezni az adott nappalit, házat. Csupán csak ennek tudatában, ismeretében lehet elindulni, vásárolni, céltudatosan. Javasoljuk, hogy csak azt vegyen, amit előzőleg elképzelt, illetve ami illik az adott stílushoz. Nagyon sokan elkövetik azt a hibát, hogy elkezdik nagyon szépen az adott stílus alapján berendezni az adott helyiséget, aztán kanapé vásárlás során vásárolnak egy olyat, amely egyáltalán nem illik az addigi stílushoz. Ugyanakkor, nagyon sokan nem tudják, hogy adott stílushoz az ő általuk vásárolt darab nem illik a stílushoz. Ehhez szeretnénk némi tanácsot adni, illetve egy pici tájékoztatót pár stílussal kapcsolatban. Akár játszhatnánk olyat is, hogy mondd meg milyen stílusú a lakásod, mi pedig megmondjuk, milyen kanapéra van szükséged. Ez nem rajtunk múlik.

Bele is csapunk a közepébe. Adott például számunkra az eklektikus stílus. Nagyon tömören, velősen és a lényegét leírva, olyan stílusirányzat, amelynek az a jellegzetessége, hogy nincsen jellegzetessége. Érhetőbben, más stílusirányzatokból úgymond ellop bizonyos elemeket és lényegében ezeknek az összessége alakít ki egy egyedi összképet, egy egyedi stílusirányzatot. Ez tipikusan az a stílusirányzat, amelybe nagyon könnyű belebukni és nagyon sokan bele is buknak. Ez azért van, mivel eléggé nehéz úgy kiválogatni az elemeket a különböző stílusokból, hogy azok összességében passzoljanak egymáshoz és egy stílusos, szép összképet tudjanak kialakítani. Kanapé esetében lehet ide választani szövetet, minimál stílusút, illetve lehet törekedni arra, hogy viszonylag egyszerű legyen. Azt pedig utána fel lehet dobni párnákkal, kiegészítőként, hozzáillesztve ezeknek a színeit a lakás egyéb színeihez.

Egy másik népszerű stílirányzat, a minimál stílus. Egyre népszerűbb és bevalljuk meg is értjük, picit elfogultak vagyunk ezzel kapcsolatban. Nagyon sokan azonban sokszor összekeverik a modern stílussal, illetve úgy rendezik be a nappalit, hogy se nem modern, se nem minimál, de a végén még csak nem is mondható eklektikusnak. Ennek a stílusnak a lényege, hogy letisztult, egyszerű formákkal rendelkezzenek a bútorok és ne zsúfoljuk tele a helyiséget dekorációkkal, bútorokkal. Itt semmi sincs túlcsicsázva, sőt, csupán annyi színt és bútort enged meg, amennyire éppen szükség van. Az ilyen stílushoz javasolunk olyan kanapét, amelynek a huzata csupán egy színből tevődik és semmilyen minta nincsen rajta. Hanyagolni kell továbbá az olyan kanapékat, amelyek meglehetősen magasak, de a rikító színek választása sem javasolt. Továbbá az sem jó, ha a tér függvényében túl nagy kanapét választunk, hiszen a minimál stílus igazán csak nagy, tágas térben mutat jól.

Klasszikus stílus. A klasszikus stílusnak egyik leginkább jellemző tényezője a luxus, gazdagság. Lényegében olyan dekorációs elemekkel, bútorokkal kell ellátni, amelyek láttán mindenkinek leesik, hogy az méregdrága. Illik egyébként hozzá a roppant magas belmagasság és az iszonyú tágas tér is. Általában az ilyen stílusúak régi típusú bútorokkal rendelkeznek. A kanapé választás esetében oda kell figyelni arra, hogy robosztus és meglehetősen észrevehető legyen, kidolgozott szépen kidolgozott, markáns formákkal. Mondhatni, hogy minél nagyobb annál jobb, viszont oda kell figyelni, hogy a nappaliban még maradjon elég hely. Érdemesebb a meleg színek között válogatni, viszont nagyon ügyeljünk arra, hogy színárnyalatban passzoljon a bútorzathoz.

Kanapéból sosem elég

Sok mindent tapasztaltam már eddigi munkám során, de ami idén Karácsony előtt történt az mindent felülmúlt. 2016. decemberében jártunk, épp egy hosszú, hétvégi nap vége közeledett, amikor már reménykedtem, hogy az egész napos zsongás után már nem sokan térnek be az ülőgarnitúra áruházba, ahol dolgozom. A vevők lassan kezdtek haza szállingózni és a lemenő nap fényénél hópelyhek csillantak meg, jelezve az idő hideg természetét. Kezdtem azt hinni, hogy imáim meghallgattattak és a munkaidőből hátralevő fél órát meghitt csendben tölthetem kanapékkal körülvéve, de más sors volt nekem megírva.

Egy negyvenes évei közepén járó pár lépett be a fotocellás ajtón, 2 lányukkal a nyomukban. Mindannyian magasak, szőkék és jól öltözöttek voltak. Egyikőjük sem tűnt derültnek, ennek ellenére én széles mosolyt erőltettem az arcomra és rendes eladóhoz méltóan felajánlottam nekik a segítségemet. Kelletlenül elfogadták és az apuka elmondta, hogy mi járatban vannak. Leesett az állam, mire a végére ért, de ezt szerencsére nem vették észre, én pedig zavaromat profi módon köhögéssel igyekeztem leplezni. Hogy mi volt az, amin ennyire elképedtem egy bútorboltban? Jó kérdés, de a válasz még jobb…

Összesen 4 kanapét szerettek volna vásárolni! Négyet! Ilyen még sosem fordult elő karrierem során, pedig lassan 15 éve dolgozom itt. Miért szerettek volna 4 kanapét? Mert kellett mindkét lány szobájába egy, amin tanulás közben ejtőzhetnek vagy, ha a barátaik náluk alszanak, ne a földön kelljen feküdniük. Így máris kettőnél tartunk. Aztán kellett egy új kanapé a nappaliba, mert az előző, egy fehér bőr kanapé, már kezdett piszkos lenni, sőt sok ismerősük szerint már divatjamúlt bútordarab volt, így nem volt más választás, a kanapénak mennie kellett. Az utolsó kanapéra pedig az anyuka új irodájában volt szükség, mert most tervezi beindítani pszichológus praxisát egy belvárosi üzletházban.

Fejben felmértem az igényeket és a rendelkezésre álló kanapéinkat és máris tudtam, melyek azok a darabok, amik felkelthetnék az érdeklődésüket. Először az édesanya munkahelyére illő darabot kerestük meg. Első utunk egy fekete szövet kanapéhoz vezetett, melynek csak egyik oldalán volt karfa és zöld díszpárnák tartoztak hozzá. „Az aszimmetrikus karfa megoldás jól jöhet, ha a páciens le szeretne feküdni, mert így nem akad bele a lába és könnyen kényelembe helyezheti magát. A díszpárnák kényelmesek és a zöld szín pedig nyugtató hatást fejthet ki a zaklatott betegekre.” – mondtam a hölgynek, akinek rögtön megtetszett ez a kanapé kialakítás, úgyhogy négyből eggyel meg is voltunk.

Ezután a nappaliba illő kanapét szerettem volna megtalálni, mert minél tovább halogatni akartam a lányok pihenőhelyének kiválasztását, mert a lányos dolgokhoz sajnos nem igazán értek. Nem szerettek volna ismét fehér ülőgarnitúrát venni, de a túl hangsúlyos színek sem jöhettek szóba. Ezért én egy szürke vázú, világos kék ülőrészű kanapét javasoltam nekik, aminek a huzata ráadásul mosható, így nem kell nagy feneket keríteni a tisztításnak és nem kell a bőrápolással sem pepecselni. Ez is elnyerte a tetszésüket és egyre jobb kedvem lett az eddigi sikerektől.

Aztán következett a 2 lány kanapéja. Egyikük 17, a másik pedig 12 éves volt, szóval teljesen más világú kanapéra volt szükségük. A kisebbik lánykának egy halványzöld kanapét mutattam, aminek babarózsaszín párnái voltak. Úgy gondoltam, ez megfelelően ötvözi az eleganciát és a kislányos bájt. Az ifjú hölgynek nagyon tetszett az általam választott kanapé, rögtön rá is vetette magát és boldogan ölelgette a puha párnákat. Az édesanya nem igazán volt megelégedve a zöld szín árnyalatával, de látva lánya boldogságát, elfogadta. Az idősebb lánynak egy világos lila párnájú, sötétlila vázú kanapéra gondoltam, de mikor arra kanyarodtunk, láttam az undort az arcán, amikor a bútordarabra nézett, szóval inkább elvetettem az ötletet és egy fekete kanapéhoz vezettem a kis csapatot, aminek sárga és világoskék díszpárnái voltak, különböző méretekben. Ez már halvány mosolyt csalt az arcára, szóval számára is megtaláltam a befutót.

Miután túlestünk a szükséges adminisztráción, mosolyogva köszönték meg a segítségemet és áldott karácsonyi ünnepeket kívánva búcsúztak el tőlem. Engem átjárt a hála, hogy kívánságom (miszerint egy csendes fél órát szerettem volna zárás előtt) nem teljesült és így láthattam ennek a családnak a boldogságát, amit én segítettem felszínre törni.

kanapeakcio.com